Ce jocuri și jucarii sa aleg pentru a stimula gandirea logica si abilitatile matematice ale copilului

Jocuri pentru stimularea gandirii logice si matematica

O problemă destul de frecvent întâlnită în discuțiile cu părinții elevilor este dificultatea părinților de a-și ajuta copii la sarcinile și temele de la matematică. Și asta nu pentru că părintele nu ar ști să rezolve respectiva sarcină, ci pentru că nu o poate explica în așa fel ca cel mic să o înțeleagă. Urmează, de obicei, pierderea răbdării din partea părintelui și intervine plictiseala din partea celui mic. În final se ajunge sau la certuri și un sentiment de frustrare sau, la părinții mai concilianți, la rezolvarea completă a sarcinii de către părinte, copilul neînțelegând nimic din ce i-a explicat tata sau mama.

Acest fenomen se întâmplă atunci când nu avem în vedere că, cel puțin la vârstă mică, gândirea copilului are un grad de abstractizare foarte redus, ea fiind bazată pe concret și pe intuiție. O posibilă rezolvare a acestei probleme este apelarea încă de la cea mai fragedă vârsta la jocuri și jucării care să stimuleze gândirea logică și abilitățile matematice.

Pe lângă că va invăța ușor matematica, datorită plăcerii pe care o provoacă creierului orice activitate de tip joc, cel mic nu va mai asocia sarcinile de la matematică cu ceva plictisitor, de neînțeles și care, mai devreme sau mai târziu , face pe tata sau pe mama să se enerveze încercând să-i explice tema.

Voi încerca în acest articol să vă prezint câteva astfel de jocuri și jucării și modalitatea lor de folosire.

Cuburile au o importanta deosebita la dezvoltarea abilitatilor matematice

Cuburile, de orice formă și mărime, pot fi folosite în mai multe moduri pentru a atinge scopul despre care vorbim. În primii ani de viață principala prioritate a educației gândirii logice și matematice ar trebui să fie recunoașterea și diferențierea formelor, precum și orientarea în spațiu, familiarizarea cu direcțiile.

Cu ajutorul așa ziselor cuburi , putem formula sub forma de joc sarcini care să facă copilul să diferențieze sau să recunoască forme, sau să așeze formele într-un loc anume - la stânga, la dreapta, în față, în spate, deasupra etc.

La vârste mai mari putem pune copilul să numere cuburile, să facă calcule (adunări și scăderi) folosind cuburi, iar mai târziu putem formula probleme ușoare astfel încât copilul să-și dea seama singur ce calcule trebuie să facă.

De exemplu: dacă din aceste 7 cuburi un spiriduș îți fură 4, cu câte cuburi ramâi?

Când copilul mai crește, cu ajutorul cuburilor se pot forma corpuri geometrice mai complexe, iar succesiunea așezării cuburilor într-un anumit mod are un rol deosebit la stimularea gândirii logice.

Jocuri pentru sortarea formelor

Jocurile pentru sortarea formelor sunt extrem de importante la varsta mică. Un astfel de joc nu numai că duce la diferențierea și, mai târziu; la recunoașterea diverselor forme, dar prin introducerea formei respective la locul potrivit are un rol important la dezvoltarea gândirii logice și la primii pași pe calea abstractizării gândirii - cubul, forma, reprezintă elementul concret, iar fanta unde forma trebuie introdusa reprezintă elementul abstract.

Toate jocurile care presupun asamblarea unui obiect stimulează gândirea logică și ordonată. De exemplu, asamblarea unui avion face copilul să înțeleagă că pentru a realiza cu succes respectiva sarcină trebuie să respecte anumiți pași, o anumita succesiune logică. Același tip de pași și de logică pot fi folosiți cu succes la rezolvarea unor probleme de matematică.

Puzzle

Același efect pentru gândire îl au și jocurile de tip puzzle, însă satisfacția rezultatului este mai mare în cazul asamblării unui avion, trenuleț sau mașină.

Jocuri cu cifre

Jocurile cu cifre sunt importante și pot fi folosite de la 3 la 10 -11 ani. Cifrele din lemn sau plastic pot fi folosite într-o sumedenie de feluri. De la diferențierea și recunoașterea numerelor, până la citirea lor, formarea numerelor tot mai mari, calcule diverse sau formularea de probleme folosind cifrele sau numerele respective, iată doar câteva din aceste modalități.

Aici intră și numărătorile care sunt esențiale pentru copii în primii ani de școală.

Concluzie

Ar fi greu să epuizez într-un singur articol toate jocurile ce, folosite în mod corect , stimulează gândirea logică și abilitățile matematice, așa că m-am axat pe câteva, folosite mai ales la vârste mai mici. Cu titlu de exemplu mai pot enumera câteva: jocurile care implică calcule, fie că sunt cu zaruri (gen Nu te supăra, frate!), sau cărți de joc, apoi jocurile cu imagini cu ajutorul cărora copii sau dumneavoastră puteți formula probleme de matematică, cubul Rubik și multe altele.

Important este să rețineți că, mai ales la vârste mici, copiii dumneavoastră pot învăța mult mai repede și bine prin intermediul jocurilor, și că, atunci când nu puteți explica ceva la matematică, apelați la un joc, la o poveste sau la obiecte concrete, iar copiii vor înțelege totul mai ușor.