4 beneficii ale jocurilor de constructie pentru copiii nostri

4 beneficii ale jocurilor de constructie

Majoritatea dintre noi, mă refer aici la cei de peste treizeci de ani, am avut în copilărie unul sau chiar mai multe jocuri cu cuburi - fie de tip lego, fie mai ieftine, cuburile fiind mai mari, mai grosolane, uneori neprinzându-se prea bine unul de altul.

Cu toate acestea, eu, cel puțin, nu mă mai săturam să mă joc cu ele. Castele, case, mașini, arme, roboți, ziduri, forme abstracte când mai crescusem, toate mă făceau, în timp ce le construiam, dar și după aceea, să inventez povești minunate (așa mi se păreau atunci). Puteam să mă joc ore întregi singur, dar dacă aveam și unul sau doi tovarăși de joacă orizontul se deschidea și mai mult. Fiecare venea cu idei noi și interesante, uneori mai ieșeau și certuri, dar în mare totul era minunat. Abia așteptam uneori o zi ploioasă, să cheme parintii unul sau doi prieteni la mine să ne jucăm.

Nu îmi închipui ce reacție aș fi avut atunci să fi primit un joc de construcție care mi-ar fi permis să construiesc un avion, un vapor sau o mașină, așa cum găsim astăzi!

Cu această introducere destul de lungă am încercat să vă atrag atenția asupra beneficiilor așa numitelor jocuri de construcție. În această categorie intră toate jocurile de tip lego, cuburi, dar și cele care presupun ansamblarea din piese separate a unui avion , tren, mașină și altele.

1. Jocurile de constructie salveaza timpul petrecut in fata ecranului

În primul rând, aproape toți părinții pe care îi cunosc se plâng de faptul că au o problemă cu timpul petrecut de copiii lor în fața televizorului, computerului, tabletei sau telefonului. Uneori interzicerea sau limitarea timpului petrecut astfel duce la reacții exagerate din partea copiilor- un prieten îmi povestea că fiul său i-a spus că preferă să îl bată, deși nu folosise niciodată astfel de metode, decât să-i interzică jocurile pe smartphone. Alteori, copilul căruia i se interzice accesul la unul dintre aceste mijloace face crize de plâns și se simte profund nedreptățit. A interzice ceva fără a oferi copilului o alternativă , mai ales în condițiile în care părinții nu au suficient timp pentru a-l petrece cu cei mici, poate duce la o reacție de înstrăinare a copilului. Tipul de jocuri la care fac referire în acest articol ar putea fi o soluție pentru această problemă.

2. Jocurile de constructie sunt perfecte pentru a va juca impreuna cu copilul

Sigur că nu este suficient să cumpărăm jocul, fie el și unul scump, de calitate, frumos, pentru ca cel mic să renunțe la televizor. I se va părea interesant o perioadă cuprinsă între câteva minute și una-două zile, după care va încerca să se întoarcă la vechile obiceiuri.

Va trebui să ne facem un pic de timp să ne jucăm cu el la început, apoi ar fi interesant să îi  povestiți cum vă jucați cu astfel de jocuri când erați mici. De asemenea, puteți să-i dați diferite sarcini legate de jocul respectiv, dar să nu uitați niciodată să apreciați ceea ce face, chemând și alți membri ai familiei să vadă rezultatul obținut.

Un alt beneficiu ar fi posibilitatea de a vă juca și dumneavoastră cu fiul sau fiica dumneavoastră, însă un joc unde se poate vedea un rezultat palpabil. Copilul va învăța să aibă răbdare și tenacitate ca să ajungă la ceva frumos, va aprecia munca în echipă, timpul petrecut cu dumneavoastră, toate acestea fiind tot atâția pași catre dezvoltarea inteligenței emoțional a copilului, tip de inteligența pe care educația din zilele noastre o ia prea puțin în calcul. Totuși acest tip de inteligență poate asigura succesul unei persoane atât în relațiile sociale, de familie, cât și în carieră.

3. Jocuri bine gandite si de calitate buna

La fel de importanta este alegerea jocului: decât să alegeți jocuri ieftine și de proastă calitate și să cumparați unul pe săptămână, mai bine cumpărați jocuri bine gândite și bine făcute, frumos colorate, rezistente. Să nu credeți că cei mici nu știu să aprecieze calitatea, am auzit în pauze la școală discuții despre calitatea unor carioci sau a unor acuarele cumpărate, aproape identice cu discuțiile unor adulți privitoare la, să spunem, automobile. Luați în calcul când cumpărați jocul și ce îl interesează pe copilul dumneavoastră. Fetelor le puteți lua casuțe de păpuși, cuburi din care să construiască castele, magazine, cabinete medicale, iar băieții probabil vor prefera oricând un avion, un trenuleț, o mașină. Sigur că dumneavoastră, cunoscându-vă copiii, veți alege jocul cel mai potrivit vârstei, temperamentului și intereselor lor.

4. Jocurile de constructie ajuta la dezvoltarea abilitatilor copilului

Dezvoltarea motricitatii

În al patrulea rând, folosirea acestui tip de jocuri, mai ales la vârste mici, duce la creșterea motricității copilului, adică a capacității acestuia de a manevra obiecte și de a efectua mișcări fine, lucru benefic pentru un posibil succes artistic sau în domeniul muncilor manuale în viitor.

Stimularea creativitatii si imaginatiei

Apoi, aceste jocuri stimulează creativitatea și imaginația, gândirea matematică. Îi puteți ruga pe cei mici să creeze povești legate de ceea ce au construit, să numere sau să calculeze cuburile folosite, puteți chiar să le dați mici probleme care să implice numaratul sau calcule.

Dezvoltarea talentului artistic

Un joc bine ales, frumos colorat, stimulează simțul culorilor, încurajând, astfel , un eventual talent artistic.

Concluzie

În concluzie, alegând pentru copilul dumneavoastră un astfel de joc veți putea reuși să limitați timpul petrecut de cei mici în fața mijloacelor media, veți ști că el sau ea (sau ei) are (au)  o ocupație interesantă și educativă chiar când nu aveți timp să le țineți companie, veți putea petrece în mod plăcut timp cu ei, iar toate acestea cu numeroase beneficii dovedite științific pentru educația, dezvoltarea armonioasă și, în esență, pentru viitorul copiilor noștri.